DUURZAME WARMTE ENSPIJK![]() |
Sinds afgelopen 14 oktober 2021 is er, in opdracht van de kerngroep “Warmte uit de Linge voor Enspijk”, toegewerkt naar aantal haalbare opties om in Enspijk van het gas af te gaan. In de kerngroep zitten een 9-tal inwoners van Enspijk, het Waterschap Rivierenland, Kleurrijk Wonen, de Regio Rivierenland en de gemeente West Betuwe.
Achtergrond informatie: Naar aanleiding van de uitkomsten van het voorgaande onderzoek naar duurzame warmte voor Enspijk heeft Gemeente West Betuwe Maurice Ramaker, duurzaamheid adviseur bij RINVER, verzocht om, in samenwerking met de werkgroep Duurzame Warmte Enspijk (DWE), een Plan van Aanpak (PvA) te gaan ontwikkelen om te komen tot een duurzame warmtevoorziening voor Enspijk.
Op deze pagina delen wij regelmatig updates over de ontwikkelingen. Voor ouder nieuws zie verder naar onder.
........................................................................................
23 mei 2022 bezoek aan Themo Bello
Op 23 mei hebben de deelnemers van de bewoners groep Duurzame Warmte Enspijk Thermo Bello in Culemborg bezocht om meer inzicht te krijgen in hoe de technologie van warmte opwekking uit oppervlakte water werkt en eventueel toepasbaar zou zijn in Enspijk (warmte uit de linge)
Thermo Bello heeft de volgende 3 doelen: - Warmte levering in de wijk EVA-Lanxsmeer zonder onderbreking door het duurzaam beheren en optimaliseren van installatie voor de productie van warmte en een warmtenet tegen kosten die lager of gelijk zijn aan een concurrerende wijze van warmteopwekking; - Het ontwikkelen, beheren en optimaliseren van toepassingen van duurzame energie en energiebesparing in Culemborg; - Het vergaren en verspreiden van kennis over lokale energiewinning en energiebesparing.
Circa 210 woningen, een aantal kantoren en een deel van een middelbare school worden met dit systeem verwarmd. Thermo Bello is 22 jaar geleden gestart.
Wordt vervolgd
....................................................................................... Woensdag 16 maart 2022 heeft er weer een informatie avond in La Place plaatsgevonden, waarin een twintigtal dorpsgenoten zijn meegenomen in de resultaten van het onderzoek “Warmte uit de Linge voor Enspijk”.
De informatieavond begon met een terugblik op waarom we dit nu eigenlijk in Enspijk willen. Martijn Karrenbeld heeft iedereen meegenomen naar het begin van de duurzame plannen van Enspijk die door Mooi Wonen in Enspijk in 2011 zijn gemaakt.
Vervolgens zijn door Maurice Ramaker, verduurzamingsadviseur bij RINVER, de uitkomsten gepresenteerd van het onderzoek waarvoor op 14 oktober het startsein is gegeven.
Ter afsluiting heeft Frans Piqeaud een kleine samenvatting gegeven van een reeds bestaand en inspirerend initiatief uit Terheijden, het Traais Energiecollectief. Naast de successen zijn ook wat hobbels gedeeld waar men hier tegenaan is gelopen en waar dus van geleerd kan worden. Terheijden is een vergelijkbaar warmte project als waar we in Enspijk mee bezig zijn; van het aardgas af, opgezet door en voor inwoners met ondersteuning van de andere betrokken partijen, waarbij centraal staat dat ‘Enspijk van het gas af’ financieel haalbaar moet zijn voor alle betrokkenen en geen schade mag veroorzaken aan het ecosysteem van de Linge. Links naar rapport en presentatie die gegeven is op 16 maart 2022 Aanspreekpunten Duurzame Warmte Enspijk - deelnemers aan de kerngroep :
![]() Bijeenkomst 16 Maart 2022 ![]() |