DE GIJZELING IN ENSPIJK 1973

Op maandagochtend 29 januari 1973 om twintig voor tien wordt een postagentschap in een sigarenwinkel in Den Bosch beroofd. De gewapende overval wordt gepleegd door Daan Denie uit Den Haag en zijn kompaan en Jan Brouwers uit Den Bosch. Een paar maanden eerder zijn zij ontsnapt uit de gevangenis van Scheveningen en ze zijn nog steeds uit de handen van de politie gebleven. Ze gaan ervan door met bijna 16.000 gulden aan contanten en nemen een stapel postzegels mee die 10.000 gulden waard is. Op weg naar buiten stelen ze ook nog een doos met 50 dikke sigaren.

 

Amateurs


De overval zou misschien geslaagd zijn wanneer de overvallers niet zo amateuristisch te werk waren gegaan. Hun vluchtauto komt namelijk op verkeersplein Deil zonder benzine te staan. De overvallers verlaten de wagen en lopen met een jerrycan naar het dichtstbijzijnde tankstation. Ondertussen vindt de verkeerspolitie het verlaten voertuig met op de achterbank doodleuk de buit van de overval en de wapens waarmee die gepleegd is. Op de terugweg van het benzinestation zien Daan en Jan dat er politie bij hun wagen staat en ze zetten het op een lopen. Met een vuurwapen dwingen ze de eerste de beste auto die voorbij komt te stoppen en ze kapen het voertuig. Ze rijden per ongeluk een doodlopende weg in die uitkomt bij de boerderij van de familie Smits in Enspijk. Daan Denie en Jantje Brouwers dringen met geweld binnen en gijzelen de veehouder, zijn vrouw en hun dochter.

 

Groots effect


De zaak wordt bijzonder serieus genomen door de hoogste instanties van politie en justitie. Maar eigenlijk weet niemand goed raad met de situatie, omdat zoiets in Nederland nog nooit is voorgekomen. Het is bijvoorbeeld bizar dat radio- en televisieverslaggevers gewoon kunnen telefoneren met de twee verdachten in de boerderij. Pas uren later komt er iemand op het idee om de familie Smits een geheim nummer te geven en het reguliere nummer af te sluiten.

Ondertussen is ook duidelijk wat Denie en Brouwers precies willen: een pijlsnelle auto, twee uur voorsprong en een gijzelaar. Zo willen ze naar het ouderlijk huis van Daan Denie in Den Haag. Omdat Denie en Brouwers vuurwapens hebben en misschien ook enkele handgranaten durft men geen inval te doen om het gezin te bevrijden.

De nacht verloopt rustig en wanneer de ochtend aanbreekt is er niets veranderd. Zelfs Nico Schippers, de advocaat van Denie en Brouwers heeft gefaald in zijn pogingen de jongens over te halen zich over te geven. De gijzelnemers weigeren hun eisen te veranderen en politie en justitie weigeren toe te geven. Men is bang dat Daan Denie en Jan Brouwers zullen ontsnappen wanneer ze een vrijgeleide naar Den Haag krijgen.

Naarmate de spanning buiten groeit wordt de verstandhouding tussen de overvallers en de familie Smits steeds hartelijker. Jan en Daan vertellen grappen, zoeken ruim een uur naar de leesbril van mevrouw Smits en halen zelfs de katten binnen die op een vast uur hun eten moeten hebben. De familie voelde zich op den duur meer geïntimideerd door het machtsvertoon van politie en leger dan door de gijzelnemers.

 

De politie zet gezinsleden van de gijzelnemers in om hen om te praten. De moeder van Daan Denie heeft uiteindelijk succes en de twee beloven zich over te geven wanneer ze een vrijgeleide naar Den Haag krijgen. Daar in het ouderlijk huis van Daan zou de overgave plaats vinden.

 

Moeder Denie heeft de politie toestemming gegeven het huis te controleren op wapens. De politie grijpt deze mogelijkheid aan om enkele rechercheurs in het huis te plaatsen in afwachting van de twee verdachten. Wanneer Daan en Jan arriveren en ontdekken dat er politie in huis is worden ze furieus en bedreigen ze de agenten met grote messen. Voor de Haagse politiemensen is dat de druppel die de emmer doet overlopen en ze grijpen in.

 

Warme gevoelens voor de gijzelaars?


En zo komt er op na 30 uur een einde aan de geruchtmakende gijzelingszaak in Enspijk. Tijdens de rechtszitting op 30 november 1973 beweert de boerin, Gerritje Smits dat Daan Denie en Jantje Brouwers goede jongens zijn die geen kwaad in de zin hadden. Ze geeft hen zelfs een kus. De officier van justitie is hiervan niet onder de indruk en eist tien jaar tegen de twee gijzelaars.

Uiteindelijk krijgen ze in hoger beroep zeven jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. Een jaar meer dan de rechter oorspronkelijk had bepaald.

Voor de politie vormt het incident de reden om snel te moderniseren om in toekomstige gevallen adequater te kunnen reageren. Drie weken later wordt de Bijzondere Bijstands Eenheid opgericht.

 


 

Bronvermelding: www.mijngelderland.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWS & ACTIVITEITEN
13-03-2024
DORPSBORREL - ELKE 1E VRIJDAG VAN DE MAAND

lees verder..
12-03-2024
ENSPIJKS KWARTAALTJE APRIL 2024

lees verder..
18-12-2023
Samenwerking voor een mooi en duurzaam dorp

lees verder..
27-09-2023
Nieuwsbrief September 2023
Hierbij onze laatste nieuwsbrief inclusief de uitslag van de enquete over de carpoolplaats.
lees verder..
06-06-2023
ENSPIJKS KWARTAALTJE JUNI 2023

lees verder..
15-03-2023
ENSPIJKS KWARTAALTJE MAART 2023

lees verder..
25-12-2022
Duurzame Warmte Enspijk 9 januari 2023 inwoners avond La Place
Inloop vanaf 19.00
lees verder..
15-12-2022
ENSPIJKS KWARTAALTJE DECEMBER 2022

lees verder..
15-09-2022
LEZING ‘ENSPIJK, HEERLIJKHEID, KASTEEL EN DORP’

lees verder..
07-09-2022
ENSPIJKS KWARTAALTJE SEPTEMBER 2022

lees verder..
03-09-2022
PRIJSUITREIKING ZONNEBLOEMENWEDSTRIJD 2022

lees verder..
01-06-2022
ENSPIJKS KWARTAALTJE JUNI 2022

lees verder..
23-05-2022
Duurzame Warmte Enspijk (DWE) update

lees verder..
01-03-2022
ENSPIJKS KWARTAALTJE MAART 2022

lees verder..